Het onderwijs
Op school vinden we het belangrijk dat je veel leert. Meer dan alleen de lesstof! Tijdens algemene vakken en (groene) praktijkvakken leer je om kritisch te zijn. Om creatief te denken. Je leert goed communiceren. Je leert samen te werken met anderen en op onderzoek uit te gaan. Fouten maken mag, daar leer je van. Na het vmbo weet je welke kant je op wilt. Je hebt de juiste vaardigheden voor je toekomstige beroep.
Dit beloven we jou
- We leren je om verantwoordelijkheid te nemen voor jouw leren.
- We leren je hoe je zelfstandig actief kunt deelnemen aan de samenleving.
- We helpen je ontdekken hoe bijzonder de groene wereld is. Je krijgt daar respect en waardering voor. Zo kun je helpen om jouw groene leefomgeving gezond te houden. Om te zorgen dat we onze beloften nakomen, maken we elke vier jaar een schoolplan . We vragen je ook regelmatig wat je vindt van de school. Is het onderwijs goed? Voel je je veilig? Jouw antwoorden helpen ons om de school nog beter te maken.
Leerjaar 1 en 2: wat doe je in de onderbouw?
In de eerste twee leerjaren zit je in een brugperiode. Dat betekent dat je in een klas zit met leerlingen van verschillende niveaus bij elkaar. Dat is heel fijn, want daardoor heb je twee jaar de tijd om te ontdekken welk vmbo-niveau bij je past.
Je krijgt algemene vakken. Dat zijn bijvoorbeeld Nederlands, Engels, wiskunde en biologie. Daarnaast krijg je vakken in het brede profiel Groen. Dit zijn vooral praktijklessen. Je gaat aan het werk met natuur en milieu, gezonde voeding en duurzaamheid. Je leert over alles wat groeit en bloeit. En je leert hoe belangrijk ‘groen’ is in onze wereld.
Aan het eind van het tweede leerjaar bepalen we of je verdergaat met de basisberoepsgerichte leerweg, de kaderberoepsgerichte leerweg of de gemengde leerweg/theoretische leerweg. Ook kun je vakken op een ander niveau gaan volgen.
Maatschappelijke stage In het tweede jaar krijg je te maken met de maatschappelijke stage of -activiteiten. Je maakt kennis met vrijwilligerswerk; je doet iets voor een ander zonder daar geld voor te krijgen. Dit kan bijvoorbeeld door te helpen in een verzorgingstehuis of het geven van judotraining aan kinderen. Je voert de maatschappelijke stage of -activiteiten in eigen tijd uit.
Leerjaar 3 en 4: wat doe je in de bovenbouw?
In leerjaar 3 beginnen we met het examenprogramma. Je volgt een vast lesprogramma met vakken als Nederlands, Engels en wiskunde. Je volgt ook verplicht het vak biologie of natuur/scheikunde 1 en het profielvak Groen. Bij alle leerwegen volg je keuzevakken. Meer informatie over het examenprogramma staat in het Programma van Toetsing en Afsluiting. In het Examenreglement staat informatie over examens, uitslagen, diploma’s en herkansingen. Stage lopen Je loopt stage om werkervaring op te doen, zodat je goed weet wat je kunt verwachten als je later aan de slag gaat.
Overgaan, op- en afstromen
Of je overgaat naar het volgende leerjaar hangt af van vooraf afgesproken regels op school. Kijk hier naar de regels die op jouw school zijn afgesproken. Op- en afstromen Als je erg goede cijfers hebt, kun je misschien wel naar een hoger niveau. De school bekijkt samen met jou of dit mogelijk is. Hierbij wordt gekeken naar je resultaten, maar ook naar je motivatie voor school. Soms lukt het net niet om goede resultaten te halen. Dan is het beter om juist een niveau af te stromen. Dit is een besluit van het docententeam, maar altijd in overleg met jou en je ouders.
De lestabel
In deze tabel staat het aantal lessen per week, per vak en per klas. Een les duurt 45 minuten. Aeres biedt ook onderwijs buiten de school. Dan ga je bijvoorbeeld op stage, excursie of werkweek. Of je doet een opdracht in de omgeving van de school.
Loopbaan Oriëntatie en Begeleiding
Op school is er veel aandacht voor Loopbaan Oriëntatie en Begeleiding (LOB). Met LOB leer je goede keuzes maken voor opleidingen en werk. Nu, maar ook later in je leven.
Wat leer je bij LOB?
- Je leert wat je kunt en waar je goed in bent. Welke vaardigheden heb je in huis?
- Je leert wat je wilt, wat je belangrijk vindt en wat bij je past.
- Je leert hoe je werk eruit kan zien en waar je je op je plek voelt.
- Je leert goede keuzes maken in werk en opleiding.
- Je leert netwerken: wie heb je nodig om je doelen te bereiken?
Je gaat ook veel nadenken over je ervaringen op school. Wat is er gebeurd en wat heb je daarvan geleerd?
LOB als rode draad
Je krijgt op school veel begeleiding. Ook daarin is LOB heel belangrijk. We begeleiden je op deze manieren:
- Met LOB helpen we je om je talenten te ontwikkelen.
- Met LOB ontdek je welke opleiding je na het vmbo wilt doen.
- Met LOB helpen we je om zelf te kiezen welk werk je later wilt gaan doen.
- Met LOB bereiden we je voor om actief mee te doen in de samenleving.
Wat heb je nodig voor je loopbaan?
In de onder- en bovenbouw leer je over alle loopbaancompetenties. Dat zijn de vaardigheden die je nodig hebt om met succes en plezier te gaan werken. In de onderbouw denk je veel na over wat je kunt en wilt in je leven. In leerjaar 3 en 4 is LOB extra belangrijk op de momenten waarop je een keuze moet maken. Voor een keuzevak bijvoorbeeld. Je kijkt naar je ervaringen in de praktijk en ontdekt wat echt bij je past. In het mbo ga je hier verder mee.
Hoe helpt je mentor bij LOB?
Aan het einde van het tweede jaar kies je een leerweg (niveau) en een keuzepakket. Je mentor/coach helpt je samen met je decaan om te kiezen uit vakken, opleidingen en beroepen. Tijdens voorlichtingsavonden krijg je informatie over mbo-opleidingen en open dagen, je kunt hier samen met je ouder(s)/verzorger(s) naartoe.
Burgerschapsvorming
Bij Aeres VMBO leer je je plek nu én als volwassene in te nemen in de samenleving. Dat noemen we burgerschap. Je leert met respect en zorg met elkaar en de verschillen om te gaan. Bijvoorbeeld in projecten, in het klaslokaal of in de leerlingenraad. Door actief te zijn in de school, de omgeving van de school, door samen te werken, ruzies en conflicten uit te praten en te leren een eigen gefundeerde mening te vormen. Een belangrijk thema is aandacht voor leven op de aarde en duurzaamheid. Zo kun je nu en later in je leven bewuste keuzes maken.
“Dit is een heel gezellige school. Je leert er veel en we hebben leuke docenten. Ik vind het sowieso een aanrader!”
Nick
Onze ondersteuning
Het is belangrijk dat je je fijn voelt op school. We begeleiden je daarom goed. Heb je extra ondersteuning nodig? Dan kun je ook bij ons terecht.
Je eigen mentor/coach Je hebt je eigen mentor. De mentor is de vaste begeleider van je klas. Heb je advies nodig over school of leren? Of zit je niet lekker in je vel? Dan kun je altijd eerst bij je mentor terecht. Hij of zij kent je goed en helpt je om een oplossing te vinden. Verzuimmedewerker Ben je te laat op school? Dan vertellen we dat aan de verzuimmedewerker. Als het nodig is, neemt hij of zij contact op met je ouder(s)/verzorger(s). Extra hulp Heb je extra hulp nodig op school? Dan is de zorgcoördinator er voor jou. De zorgcoördinator zorgt dat je extra begeleiding krijgt. Heb je problemen die de school niet kan oplossen, dan schakelt de zorgcoördinator hulp van buiten in. In het schoolondersteuningsprofiel staat informatie over de verschillende soorten hulp. Bijvoorbeeld leer- en studiebegeleiding, huiswerkbegeleiding en hulp bij dyslexie.
Samenwerkingsverband Zuidoost-Friesland Je hebt recht op onderwijs dat goed bij je past. Ook als je extra zorg of hulp nodig hebt. Dat heet passend onderwijs. Om dat te kunnen aanbieden, werken scholen samen in regionale samenwerkingsverbanden. Aeres VMBO Heerenveen is lid van het samenwerkingsverband Zuidoost-Friesland VO. Deze stichting maakt afspraken over de hulp die scholen bieden. De stichting bespreekt ook welke kinderen beter passen in het speciaal onderwijs. Meer informatie over het Samenwerkingsverband Zuidoost-Friesland vind je op swvzofriesland.nl.