Praktische informatie
Op deze pagina staat praktische informatie over onze school. Bijvoorbeeld, wat zijn de lestijden? Hoe meld je je ziek?
Afwezig?
- Ben je ziek of kun je om andere redenen niet bij de les zijn? Vraag je ouder(s)/verzorger(s) dan om je dezelfde dag voor 8:15 uur afwezig te melden. Dat kan via (0513) 62 30 34. Ben je langer dan een week afwezig, dan verwachten we dat je ouder(s)/verzorger(s) opnieuw een ziekmelding doen.
- Ben je ziek tijdens een stagedag, vraag je ouder(s)/verzorger(s) dan om dit ook bij het opleidingsbedrijf te melden.
- Kun je weer naar school? Dan melden je ouder(s)/verzorger(s) je voor 9.00 uur op de eerste schooldag weer beter, dit kan telefonisch of via beter.heerenveen@aeres.nl
- Bezoek aan de tandarts, dokter of therapeut plan je zoveel mogelijk buiten schooltijd. Is dit echt niet mogelijk, dan melden je ouder(s)/verzorger(s) dit van tevoren telefonisch bij de school.
- Word je ziek op school? Meld je dan bij lokaal 0. Je neemt in het bijzijn van de verzuimmedewerker contact op met je ouder(s)/verzorger(s).
Extra vakantie aanvragen
In de Leerplichtwet staan de regels voor het opnemen van extra vakantie buiten de schoolvakanties. Dat kan alleen als je ouder(s)/verzorger(s) in de schoolvakanties geen vrij kunnen krijgen. Zij moeten de extra vrije dagen minimaal vier weken van tevoren schriftelijk aanvragen bij de schooldirecteur. Op rijksoverheid.nl vind je hierover meer informatie.
Snipperdag aanvragen
Je mag één keer per jaar een snipperdag opnemen. Hiervoor vul je samen met je ouder(s)/verzorger(s) dit formulier in en lever je in. Doe dit minimaal twee weken van tevoren. Je mag geen snipperdag opnemen tijdens bepaalde activiteiten. Als je een toets mist, dan moet je deze zo snel mogelijk weer inhalen.
Beelden gebruiken
Op school maken we vaak foto’s en video’s om te laten zien wat we doen. Bijvoorbeeld tijdens activiteiten en lessen. Het kan dat jij op die beelden te zien bent. Natuurlijk gaan we voorzichtig om met foto’s en video’s. We plaatsen geen schadelijk beeldmateriaal en we gebruiken ook geen namen. We vragen je ouder(s)/verzorger(s) om toestemming te geven voor het gebruiken van beelden waar jij op staat. Dat doen we via Somtoday. Deze toestemming is geldig tijdens je hele schooltijd. Willen je ouders later toch geen toestemming meer geven? Dan kunnen ze dat altijd aanpassen in Somtoday.
Vanaf 16 jaar geef je zelf aan of je toestemming geeft en gaat dit niet meer via je ouder(s)/verzorger(s).
Voor meer informatie Meer informatie over het omgaan met beeldmateriaal en privacy staat in het Protocol omgaan met gebruik beeldmateriaal en Privacyreglement Aeres.
Boeken en schoolkosten
De school betaalt je boeken, maar je bestelt ze zelf via www.vandijk.nl. VanDijk verzorgt de levering van leermiddelen. Meer informatie hierover ontvang je per mail. Daarnaast heb je een aantal schoolspullen nodig, waaronder een agenda en gymkleding. Je krijgt hier een brief over. Afhankelijk van de financiële situatie kunnen ouder(s)/verzorger(s) een tegemoetkoming krijgen. Meer informatie vind je op www.leergeld.nl.
App en Somtoday
Met ingang van schooljaar 2024-2025 werken we met het leerlingvolgsysteem Somtoday. Met de app ‘Somtoday leerling’ kun je onder meer het volgende bekijken:
- Je lesrooster.
- Je huiswerk.
- Je cijfers.
Om in de app te komen, vul je de inloggegevens in die je ook gebruikt om in andere programma’s van Aeres te komen. Jouw ouder(s)/verzorger(s) kunnen gebruik maken van de app ‘Somtoday ouder’. Zij krijgen van school inloggegevens. Wat kunnen zij met de app?
- Jouw lesrooster en cijfers bekijken.
- Jou ziek- of afmelden.
- Wel of geen toestemming geven dat school foto’s en video’s gebruikt waar jij op staat.
Jaarplanning
Alle schoolactiviteiten van het schooljaar worden jaarlijks gedeeld met je ouder(s)/verzorger(s).
Klachtenregeling
We willen graag dat jij en je ouder(s)/verzorger(s) tevreden zijn over de school. Heb je klachten? Dan doen we er alles aan om die snel en goed op te lossen. Klachten kun je het beste eerst bespreken met de docent, mentor of teamleider. Meestal vinden we meteen een oplossing. Lukt dat niet? Dan volgt de klachtenprocedure. Je kunt hier meer over lezen in de Klachtenregeling.
Leerlingenraad
We vinden het fijn als jij en andere leerlingen actief meedenken over wat er gebeurt op school. Daarom hebben we een leerlingenraad.
Lesrooster en wijzigingen
Het lesrooster staat op intranet en Somtoday. Zijn er wijzigingen in je rooster? Dan staat dat op intranet, Somtoday en op de beeldschermen in de kantine. Wijzigingen voor de eerste lesuren worden zo vroeg mogelijk op intranet geplaatst.
Lestijden
Lesuitval
We hebben een aanpak voor lesuitval. De Centrale Ouderraad van Aeres VMBO is het daarmee eens. Je leest hier meer over in het Lesuitvalbeleid.
Openbaar vervoerverlof
Soms sluiten onze lestijden niet aan op de tijden dat het openbaar vervoer aankomt of vertrekt. Is er echt geen andere oplossing? Dan kan de schoolleiding je toestemming geven om de les later binnen te komen of om eerder weg te gaan.
Ouderadviesraad
Aeres VMBO heeft een Centrale Ouderraad. Deze raad komt op voor alle leerlingen en ouder(s)/verzorger(s) van Aeres. Aeres VMBO Heerenveen heeft ook een eigen Ouderadviesraad (SAR).
Ouderavonden
Wij vinden goed contact met je ouder(s)/verzorger(s) belangrijk. Daarom houden we tijdens het schooljaar regelmatig ouderavonden. Twee keer per jaar vindt er een driehoeksgesprek plaats, waarin je samen met je ouder(s)/verzorger(s) en de mentor of docent een gesprek hebt over jouw welbevinden en voortgang.
Aan het begin van het schooljaar staan alle data in de jaarplanning.
Rapporten
Je krijgt in leerjaar 1 en 2 twee keer per jaar een rapport. In de bovenbouw kun je de resultaten vinden via het Somtoday.
Schoolverzuim
Je bent volgens de wet verplicht om aanwezig te zijn bij alle lessen. Daarom houden we goed bij of je aanwezig bent. En we zijn streng als je er niet bent. Heb je daar geen toestemming voor? Dan sturen we je ouder(s)/verzorger(s) een brief. We vragen hen om contact met ons op te nemen. Als iemand vaak spijbelt, dan schakelen we de leerplichtambtenaar of jeugdarts in.
Schorsing en verwijdering
Het kan gebeuren dat een leerling zich zo slecht gedraagt, dat we hem of haar moeten schorsen. Het gaat dan bijvoorbeeld om discriminatie, drugsgebruik, diefstal of gewelddadig gedrag. In dat geval geldt het Protocol schorsing en verwijdering.
Sponsoring
We hebben regels voor sponsoring. Die passen bij de overeenkomst die het ministerie van OCW en onderwijsorganisaties samen hebben gesloten. Meer informatie vind je op: Convenant Scholen voor primair en voortgezet onderwijs en sponsoring.
Vakanties en vrije dagen
In de jaarplanning zie je de roostervrije dagen door studiedagen van docenten.
Verzekeringen
De school heeft vier verzekeringen afgesloten voor leerlingen: • Een aansprakelijkheidsverzekering. • Een ongevallenverzekering. • Een stageverzekering. • Een reisverzekering. Meer informatie over deze verzekeringen vind je hier.
Vrijwillige ouderbijdrage
De overheid betaalt niet alle extra activiteiten en excursies op school. Daarom vragen we je ouders/verzorgers elk jaar om een financiële bijdrage. De bijdrage is vrijwillig. Je mag sowieso meedoen met de activiteiten die de school voor jouw klas organiseert. De school stemt de hoogte van het bedrag en waar het aan wordt uitgegeven af met de Centrale ouderraad van Aeres VMBO. • Ons reglement voor de bijdrage staat in het Reglement ouderbijdrage.
Wijzigingen persoonlijke gegevens
Ga je verhuizen of krijgen je ouder(s)/verzorger(s) een nieuw telefoonnummer? Laat het ons dan meteen weten. Je kunt dit doorgeven via Eduarte of aan de administratie van de school via vmbo.heerenveen@aeres.nl.